【探索城市角落】海邊的摩天輪 避過拆卸命運 為維港增添一抹溫馨浪漫色彩

這是每位愛孩子的爸媽
都需要擁有的親子遊Guidebook

R0031828

中環碼頭旁的摩天輪最近新聞多,先是突然關閉,再爆出新承辦商資金問題,又話新舊營辦商交接拉鋸,但總之呢,好彩尋日雙方似乎達成共識,摩天輪終於避免拆卸的命連,都係重開之日暫時未有期~(唔知之後會唔會又有咩變故😂)
其實呢😏,摩天輪本身只高60公尺(152.4cm),唔及IFC或附近的樓宇高,坐係上面觀景,無一種人在高空俯瞰的感覺。但勝在,呢座摩天輪本身位置好,係正中環海岸邊,襯埋周圍的高樓大廈,能為維港增添了一抹溫馨浪漫的色彩。最吸引的,未必係坐摩天輪,反而係成家人企在前面,一起影返幾張靚相,或者靜坐附近,欣賞呢個美妙的景色。
小編最愛😍在黃昏時分,漫步於兩岸海濱長廊,摩天輪和摩天大樓的燈色亮起,抬頭看時總會嘴角上揚,感嘆:香港的景色真美!!
**適合幼兒或以上。

R0031865 R0031861 R0031862 R0031863

 

福仔

福仔

天不怕地不怕只怕無得去玩的喵星人。有點壞心眼,喜歡作弄柴犬笑笑,但很疼鍚棉棉(主人BB)。討厭小朋友嘈吵、撒野和放聲大哭,更怕怪獸家長,會向他們發動反白眼和碎碎念攻擊!
福仔