【超好玩兒童探索博物館】全港唯一 把地球搓圓撳扁 4大區域 玩水玩樹玩電玩空氣⋯⋯6大必玩點

這是每一位愛家人愛孩子的人
都需要擁有的香港遊Guidebook

香港目前唯一的兒童探索博物館就位於北角,重點就是這兩字:探索!!整個館的設計都是好玩的展品,可以概括地分為4個大區域:愛耗大自然、小工匠工作室、故事小舞台、漫遊小香港。每個區域都有好多意想不到的好玩處,唔止小朋友玩得開心,有時連大人都玩到唔捨得走。講係展品,但其實全部都玩得,可以讓小朋友用手用腳用腦去探索,一邊玩,一邊了解更多地球的未知面。唔需要刻意講學咗啲咩,但玩玩吓就會多咗好多生活經驗!

嗱!唔好一聽到博物館就以為係政府搞。(哭笑)創辦人范本賢館長強調,香港兒童探索博物館無任何政府資助,都係佢地一手一腳慢慢籌辦,所有收入均來自門票收益及慷慨的個人捐助。(小編心有無限感,我地去街Guide都係小編兩人自己搞㗎,唔係大公司無資助無Funding)。


館內大部分展品都能讓小朋友和大人一起玩,另有專為3歲以下幼兒而設的探索專區。小編當天和小女孩棉棉一起去玩,綜合好玩程度後,精選了以下6大必玩:

必玩1:地球任你塑  非一般的玩沙~

館內太多野玩,當日和小女孩棉棉一起出發去玩!小編最愛這個「地形隨心塑」,小小沙池投影成地形地脈,藍色的海洋、綠色的綠野,棕色的山頂⋯⋯我們可以用雙手去改變地形,大大力一推,就能將海洋分裂,把地球搓圓撳扁~~大人細路都玩得好開心!

就在地形旁邊就有一個顯微鏡,用來照「奇趣收藏館」中的物件。

媽媽拎塊石頭來照,發現石頭裡面係紫晶石,閃亮如珠寶,玩得仲開心過小朋友~

平時常見的物件,經過顯微鏡一照,全部唔同曬樣。

笑一笑,館長和小編講起館內見聞,發現很多小朋友都不敢打開這些櫃桶(哭笑)!大概是因為香港的孩子比較乖,習慣聽話,要得到大人的明示才敢嘗試未知的東西~

必玩2:小工匠工作室

工作室大約每兩個月轉一次主題,今次就係聲音,可以玩唔同小實驗、設施!棉棉玩得最開心係呢個自製軌道~軌道貼著磁石,可讓小朋友自由組合,球從高空經軌道滑下,降落點次次唔同,睇你想點設計。媽媽也幫手一起移動條管,大家一起玩!

 

看空氣能吹起多重的物件?

這裡還可以隨心在窗試繪畫寫字,挪正牌周圍畫,開心!

必玩3:夾手夾腳閂電制

玩樂展品專門為10歲或以下的兒童而設計,更鼓勵從初生到100歲的家庭成員一起參與各項遊戲。所以,很多設施都能讓大人也一起玩!像這個閂電制,棉棉玩到唔捨得走,要玩幾次。原理簡單,大人細路一起閂電制,一個人閂唔曬,因為閂完一邊,另一邊又會亮返燈,所以要大家一齊玩!館長笑講:「呢個設施就係想同大家講,講節能,一個人的能力有限,更需要大家的合作!」

遊戲成功後會大播音樂,來一起跳舞吧!

睇到中間,係未已經想同小朋友去玩?記住啦,去呢度最好事前購買門票,費用如下圖。
門票有效期為一個時段,每天一般設有3節時段,每節時段都為2.5小時,最多可以招待150個訪客。

購買門票鏈接:https://www.childrensdiscoverymuseum.hk/tc/buytickets

必玩4:大榕樹樹屋繩網陣

樹+遊戲室,不少遊戲室都有類似的設施,但這裡的就與別不同啦~套用了香港最多的榕樹作原形,整個設施就一大棵榕樹,掛滿攀爬架船繩網,小朋友攀上攀落,放電一流。旁邊還設有榕樹下的閱讀區,和一些關於榕樹在香港的介紹,頗具心思!

 

必玩5:水源號  拎正牌狂玩水  製造水龍捲啦!

小朋友最愛:玩水!呢度有艘船,船上面滿佈各種各樣的機關,全部都同水資源有關,睇下水係點樣循環、水的流動特性、水力量有幾大⋯⋯小朋友唔使聽書學咩智識,就咁玩就夠過癮,又可以係玩當時自然而然咁明白一些常識。(「水源號」內置消毒系統,玩得安心,同埋玩水時有圍裙,又唔怕整到成身濕曬~)

走入「水之源」前,會經過一條垃圾隧道,天花掛滿膠樽,牆身有被棄置食物的裝置!

必玩6:扮鬼扮馬  綠幕裡當主播

文靜型小朋友最愛,小小劇院!有綠幕背景,可以變身主播,媽媽講綠幕好多小學現在都可能會設有,但呢度好就好在,有埋編戲室、導演室、手偶劇場⋯⋯每間都有好多設施,像真度好高,有種「真的在主播/演戲」的感覺!

其他好玩:

專為3歲以下的小朋友而設的~

閘機都咁細部,好得意!

館在1樓,而地下還有餐廳和書店(同探索館無任何關係,純粹位置接近,大家樓上樓下)。玩之前或之後,可以在此食個輕巧得茶點!

睇到最後,如果你打算同小朋友去玩?記住啦,去呢度最好事前購買門票,費用如下圖。
門票有效期為一個時段,每天一般設有3節時段,每節時段都為2.5小時,最多可以招待150個訪客。

購買門票鏈接:https://www.childrensdiscoverymuseum.hk/tc/buytickets

館長有話說

館長范本賢
小檔案:持有哈佛大學的教育學院碩士學位及為美國馬薩諸塞州註冊(合資格)教師。范本賢曾在美國及香港的學校任教,在北京知名的幼兒園公司管理教育團隊,以及在香港為有幼兒的家庭擔任顧問。

開辦這間館的原因很簡單,因為香港沒有呀!海外很多地方都有兒童探索博物館,不拿歐美作例子,鄰近的地區如北京、高雄也開設有這類展館。到訪的小朋友,甚至整個家庭都能透過親自動手玩的展品,遊玩中豐富孩子的生活經驗,一家人製造開心的回憶!

相信:小孩擁有自主思考的能力,應該給予他們適當的時間和空間,讓他們去發掘與生俱來的求知欲。

福仔

福仔

天不怕地不怕只怕無得去玩的喵星人。有點壞心眼,喜歡作弄柴犬笑笑,但很疼鍚棉棉(主人BB)。討厭小朋友嘈吵、撒野和放聲大哭,更怕怪獸家長,會向他們發動反白眼和碎碎念攻擊!
福仔